وبلاگ معرفی و دانلود فایل های دیجیتال

وبلاگ معرفی و دانلود فایل های دیجیتال

وبلاگ معرفی و دانلود فایل های دیجیتال

وبلاگ معرفی و دانلود فایل های دیجیتال

پایان نامه بیماری های گیاهان زراعی

چهارشنبه, ۲۷ مرداد ۱۳۹۵، ۰۸:۳۳ ب.ظ

پایان نامه بیماری های گیاهان زراعی

پایان نامه بیماری های گیاهان زراعی

دانلود پایان نامه بیماری های گیاهان زراعی

پایان نامه بیماری های گیاهان زراعی
بیماری های گیاهان زراعی
تحقیق بیماری های گیاهان زراعی
پروژه بیماری های گیاهان زراعی
بررسی بیماری های گیاهان زراعی
درباره بیماری های گیاهان زراعی
دسته بندی پژوهش ها
فرمت فایل doc
حجم فایل 6265 کیلو بایت
تعداد صفحات فایل 110

پایان نامه بیماری های گیاهان زراعی


v    گندم

v    جو

v    برنج

v    ذرت

v    سورگوم

v    نخود

v    لوبیا

v    سویا

v    چغندرقند

v    پنبه

v    آفتابگردان

v    نیشکر

v    توتون

v    یونجه

قسمتی از متن:

بیماری های برنج

الف – بیماریهای قارچی

1- بیماری بلاست برنج                                                                            Rice Blast

عامل بیماری                                                             فرم جنسی         Magnaporthe grisae

                                        فرم غیر جنسیPyricularia oryzae   

این بیماری در تمام برنج کاریهای دنیا از جمله کشور ما شایع بوده و در شمال، اصفهان، قصرشیرین، گیلانغرب، میانه و رامهرمز و استان فارس و غیره دیده میشود. این بیماری مختص برنج است و حتی در علفهای هرز نیز بطور طبیعی دیده نشده است. علایم بغیر از ریشه در تمام قسمتهای گیاه دیده میشود. علایم روی برگ بسیار مشخص است. لکه های بیضی شکل تا دوکی با مرکز خاکستری و حواشی سبز تیره تا قهوه ای و غالباً با هاله ای زرد رنگ روی برگها دیده میشود که کنیدی های زیتونی رنگ، چند خانه ای (2 تا 3 سلولی) و گلابی شکل با کنیدیوفور خاکستری رنگ را دربردارد. درصورت شدت بیماری لکه‌ها بهم پیوسته و برگ را از بین می‌برند. قارچ عامل بیماری می تواند به قاعده پانیکول حمله و باعث پوسیدگی آن شود که در این حالت به آن Neck Rot  گفته میشود و بیشترین خسارت را بدنبال دارد. درصورتیکه آلودگی زود اتفاق بیافتد، خوشه‌ها سفید می شوند (White Head). درصورتیکه آلودگی پس از پر شدن دانه رخ دهد، شکستگی گردن پانیکول (Broken Necks) بوجود می آید. این بیماری بذرزاد است و قارچ به شکل کنیدی و میسلیوم و بعضا ًاسکلروت روی بذرها و نیز تا یکسال در بقایا باقی میماند. البته در گره ها ممکن است تا 2 الی 4 سال دوام بیاورد. چون دیرتر تجزیه می‌شوند. کنیدی‌های تولید شده در قسمتهای مختلف گیاه توسط باد، آب و تماس گیاهان منتشر شده و آلودگی‌های جدید بوجود می آید. قارچ در فرم جنسی تولید پرتیس کاذب می کند که در طبیعت بندرت تشکیل می شود.

 

کنترل بیماری

1 – استفاده از ارقام مقاوم معمولترین روش مقابله با این بیماری است.

2 – اجتناب از مصرف مقادیر بالای کود نیتروژنه و نیز جلوگیری از تنش رطوبتی در محصول

3 – بهداشت زراعی و از بین بردن بقایا

4 – استفاده از اصلاح کننده های خاک به نام silicon حاوی سیلیس برای بالا بردن مقاومت گیاه در برابر حمله قارچ

5 – استفاده از روش های شیمیایی

 سمپاشی مزرعه با سموم سیستمیک مثل  ادیفنفوس(هینوزان) هنوز هم رایج است. قارچکش های جدید مثل Isoprothiolane،Probenazole ، Pyroquilon و تری سیکلازول نیز وجود دارند که بصورت سمپاشی شاخ و برگ، بصورت گرانول در آب یا بصورت ضدعفونی بذر بکار می رود.

اولین سمپاشی معمولاً بلافاصله پس از اولین علایم صورت می گیرد.

سمپاشی با تری سیکلازول یا ادیفنفوس پس از ظهور 30 – 40 درصد خوشه ها با توجه به اطلاعیه ها به محض بروز علایم روش مبارزه با این بیماری در ایران اعلام شده است.

6 – سیستم های پیش آگاهی براساس اپیدمی شناسی بیماری مثل BLASTAM

7 – استفاده از روش های تلفیقی

 

 

 

2 - بیماری شیت بلایت برنج   (پوسیدگی غلاف)                                                  Sheat Blight

عامل بیماری        فرم غیر جنسی                                                         Rhizoctonia solani

                             فرم جنسی                                            Thanantophorus cucumeris

قارچ عامل بیماری دارای طیف وسیع میزبانی است و به 32 خانواده گیاهی حمله می کند. این بیماری در اکثر نقاط دنیا و نیز در کشور، شایع است. علایم معمولاً هنگامی ظاهر می‌شود که محصول به انتهای رشد رویشی خود برسد. در این مرحله لکه هایی روی غلاف و تیغه برگها دیده می شود که در ابتدا تخم مرغی شکل، بعضاً نامنظم و به رنگ خاکستری مایل به سبز اند که رفته رفته مرکز آنها سفید مایل به سبز با حاشیه ای قهوه ای می شود. اسکلروتها بصورت سطحی در نزدیکی زخم ها روی برگ ها، ساقه ها و بذور یافت می شوند که اتصال شلی داشته و پس از بلوغ، از گیاه فرو می افتند. این قارچ به صورت میسلیوم فعال، میسلیوم دورمانت یا اسکلروت در خاک باقی می ماند.

 

کنترل بیماری

1 – ارقام مقاوم قابل اتکای به این بیماری یافت نشده است.

2 – کاربرد سوپرفسفات کلسیم همچنین کودهای پتاسه، و نیز سیلیکون مفید عنوان شده است.

3 – عدم کاشت متراکم بوته ها برای تهویه بیشتر و نفوذ نور خورشید

4 – استفاده از کنترل بیولوژیکی با قارچ های آنتاگونیست در تلفیق با اصلاح خاک با مواد آلی

5 – سمپاشی هوایی با ایپرودیون + کاربندازیم یا پروپیکانازول یک نوبت در صورت بروز آلودگی 20 %

 

3 – بیماری پوسیدگی ساقه یا باکانای برنج Stem rot of rice      Bakanae disease

عامل بیماری       فرم جنسی                                                     Gibberella fujikuroi

                       فرم غیرجنسی                                   Fusarium moniliforme

این بیماری در ایران و بویژه در شمال و منطقه میانه دیده می شود. قارچ عامل بیماری میزبانان زراعی دیگری بجز برنج نظیر ذرت، پنبه، لوبیا چشم بلبلی، سورگوم، نیشکر و ... دارد.

علایم بیماری در برنج شامل پوسیدگی طوقه، پوسیدگی گیاهچه، عقیم شدن گیاه و زرد شدن کل بوته ها است. گیاهان بصورت    لکه ای در مزرعه پژمرده شده و زرد رنگ به نظر می رسند. این بوته ها به دلیل اینکه طوقه آنها کاملاً پوسیده است، براحتی از خاک کنده می شوند. این بیماری نیز بذرزاد است. گاه بذرها بواسطه حضور کنیدی های قارچ عامل بیماری قرمز رنگ به نظر می رسند. این قارچ در فرم جنسی تولید پرتیس هایی می کند که آسکوسپورهای آن مسئول آلوده سازی گیاه از مرحله خوشه دهی تا بلوغ کامل میباشند. این قارچ حدود 4 ماه به فرم هیف هایی با دیواره ضخیم و ماکروکنیدی ها در خاک باقی می ماند. این قارچ در PH اسیدی، جیبرلین و در PH قلیایی بخصوص در مناطق گرم اسید فوزاریک تولید می کند که اولی باعث بلندی قد و نازکی ساقه و تغییر رنگ گیاه به سبز روشن شده و دومی باعث کوتاهتر شدن و زرد شدن گیاه می شود. این قارچ دو نوع کنیدی به نام های ماکروکنیدی و میکروکنیدی تولید می کند. ماکروکنیدی ها دارای 8-3 سلول بوده و میکروکنیدی ها نیز 1-2 سلولی اند. کلامیدوسپور در این قارچ وجود ندارد. اسکلروتهایی برنگ آبی تیره نیز ممکن است در این قارچ تشکیل شود.

 

کنترل بیماری

1 – استفاده از بذور سالم یا ضدعفونی بذر

ضدعفونی بذر برنج با سموم جیوه ای فوق العاده موثر است. اما به دلیل عدم استفاده از این سموم به لحاظ اثبات خواص سرطانزایی آنها سموم دیگری جایگزین آنها شده است که از آن جمله می توان به بنومیل، تیرام و تیوفانات متیل اشاره نمود. این مواد در مقابل بیماری های باکانا، بلاست و لکه قهوه ای موثرند. با این استثناء که بنومیل در برابر لکه قهوه ای موثر نمی باشد. چراکه این قارچکش دربرابر اُاُمیستها و نیز قارچ هایی دارای اسپور تیره موثر نمی باشند.

 

4 – بیماری لکه قهوه ای برنج                                                                        Brown spot of rice

عامل بیماری    فرم جنسی                                                       Cochliobolus miyabeanus

                             فرم غیر جنسی                                                       Drechslera oryzae

این بیماری نیز در اغلب نقاط دنیا از جمله ایران دیده می شود و دامنه میزبانی آن محدود به برنج است.

علایم این بیماری در همه بخش های هوایی بویژه برگها و گلوم گیاه میزبان دیده می شود. لکه های تخم مرغی شکل قهوه ای ریز تا حداکثر به قطر 1 سانتی متر با مرکز خاکستری (درحالت پیشرفته) روی برگها دیده می شود. روی گلوم لکه های سیاه با ظاهری مخملی (در شرایط رطوبی) دیده می شود که در نهایت لکه های سیاه در آندوسپرم بذرها ظاهر می شود و بدین ترتیب این بیماری با بذر نیز منتقل می شود. نکته مهم در مورد این بیماری آن است که شرایط خاک، حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه ارتباط تنگاتنگی با این بیماری دارد و بیماری در خاکهایی فقیر و مواجه با کمبود عناصری چون N، K، Si، Mn، MG شدت دارد. وجود این بیماری در واقع شاخصی برای غیرخاصلخیزی خاک می باشد.

 

کنترل بیماری

1 – مدیریت صحیح کاربرد کودها و تغذیه صحیح گیاه

تغذیه صحیح گیاه با کودهای حاوی N، K، Si. استفاده از کود سیلیکون نیز کنترل خوبی از بیماری را در پی داشته است.

2 – استفاده از رقم های مقاوم به این بیماری

3 – کنترل شیمیایی

استفاده از سموم مختلف شیمیایی مثل کیتوزان، ایپرودیون و کاربندازیم برای ضدعفونی بذور.

استفاده از هینوزان (ادیفنفوس) بصورت سمپاشی و مانکوزب و کاربندازیم بصورت ضدعفونی بذر کنترل بسیار خوبی را بدنبال دارد. استفاده از تری سیکلازول در طول دوره پنجه زنی و اواخر مرحله گلدهی نیز کنترل خوبی را در پی دارد.

در ایران توصیه شده است از روش ضدعفونی بذور با کاربوکسین تیرام 2 در هزار (24 ساعت در محلول) قبل از کاشت استفاده شود.

 

ب – بیماریهای باکتریایی

1 – بیماری بلایت برگی یا کرسک برنج Rice leaf blight - Kresek                                   

عامل بیماری                                   Xanthomonas oyrzae pv. oryzae

این بیماری در برنج و برخی میزبانان وحشی تک لپه دیده می شود و در جهان از گسترش وسیعی برخوردار می باشد.

علایم در برگهای جوان به صورت رگه های آب سوخته نزدیک نوک برگ و حواشی ظاهر می شود. این لکه ها بهم پیوسته و سفید مایل به زرد با حواشی موجی می شوند. کل برگ ممکن است در نهایت از بین برود. علایمی که با عنوان کرسک از آن نام برده      می شود شامل پژمردگی، خشک شدن برگها و مرگ است که در آن آلودگی سیستمیک است و این در صورتی اتفاق می افتد که میزبان حساس و ایزوله قارچی مهاجم وجود داشته باشد. آلودگی سیستمیک بویژه در گیاهان تازه نشاء شده دیده می شود. باکتری عامل بیماری در بذر، میزبانان وحشی، برنج خودرو و کاه آلوده برنج باقی می ماند و در خاک نیز در شرایط خنک و مرطوب حداکثر چند ماه دوام می آورد و لی سریعاً در شرایط گرم و خشک از بین می رود. باکتری از طریق هیداتودها و شکاف های رشدی ریشه و زخم وارد گیاه می شود. انتقال بیماری در مزرعه با آب آبیاری است ولی دوام باکتری در آب بیش از چند روز نمی باشد. باکتری عامل بیماری یک باکتری گرم منفی، با یک تاژک قطبی است و کلنی آن کند رشد، موکوئید (صمغ دار) و به رنگ تقریباً زرد می‌باشد.

 

کنترل بیماری کرسک

1 – استفاده از بذور سالم

2 – استفاده از واریته های مقاوم

3 – دقت در کنترل آب و جلوگیری از آسیب نشاء ها

4 – محدود کردن استفاده از کودهای نیتروژنه

5 – استفاده از برخی آنتی بیوتیک ها مثل استرپتومایسین بصورت سمپاشی

6 – کنترل بیولوژیکی با باکتری های سودوموناس فلئورسنس و ...

 

ج – بیماری های ویروسی برنج

1 – موزائیک برنج       Rice Musaic Virus(RMV)

علایم شامل خطوط کلروتیک (زرد رنگ) روی برگ هاست که گاه بصورت نواری درمی‌آید. این ویروس دارای ژنوم RNA دورشته‌ای است و توسط زنجره منتقل می‌شود. میزبانان ثانوی این ویروس و برخی دیگر از ویژگی های آن شبیه موزاییک ذرت است و ممکن است این دو ویروس یکی باشند. این ویروس در مزارع کشور وجود دارد.

 

دانلود پایان نامه بیماری های گیاهان زراعی

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۵/۲۷
اسلامی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی